شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۵۹:۵۹
فرمانداری شهرستان آران و بیدگل

آستان مقدس امام زاده هلال بن علی(ع)

حضرت محمد هلال(ع)، فرزند بلافصل مولا امیرالمؤمنین علی(ع) و امامه می باشد. امامه ثمره ازدواج ابوالعاص و زینب بوده، که زینب نیز یکی از دختران رسول خداست. پس از شهادت حضرت فاطمه(س) بنابر وصیت ایشان، حضرت علی(ع) امامه را برای سرپرستی فرزندانش به عقد خود درآورد. بنابراین نسب حضرت از طرف مادر با دو واسطه […]

حضرت محمد هلال(ع)، فرزند بلافصل مولا امیرالمؤمنین علی(ع) و امامه می باشد. امامه ثمره ازدواج ابوالعاص و زینب بوده، که زینب نیز یکی از دختران رسول خداست.
پس از شهادت حضرت فاطمه(س) بنابر وصیت ایشان، حضرت علی(ع) امامه را برای سرپرستی فرزندانش به عقد خود درآورد. بنابراین نسب حضرت از طرف مادر با دو واسطه به رسول گرامی اسلام(ص) می رسد.

آستان مقدس حضرت محمد هلال(ع) که امروزه مجموعه ای متشکل از بقعه و بارگاه ، صحن و رواق ها، مساجد و گلزار شهداست، در زمان وفات حضرت به صورت سردابه ای بوده که بر روی آن بنای مختصری ساخته و صندوقی چوبی به جای قبر در وسط آن قرار داده بودند.

در طول تاریخ در جهت توسعه و بازسازی حرم از سوی مردم تلاش هایی صورت گرفته است که بخش اعظم معماری سنتی این بنای باشکوه به دوران سلجوقیان و صفویه تعلق دارد به ویژه در دوره سلجو قیان و صفویان از طرف طبقات مختلف برای حفظ و مرمت و توسعه حرم سعی بلیغ و کوشش پیگیر مصروف شده است، اما وسعت، حجم و نوع اقدامات انجام شده در سالهای پس از انقلاب، با هیچ یک از دوران پیشین قابل مقایسه نیست.

این بنا هم اکنون شامل گنبدی زیبا و کاشیکاری شده به ارتفاع ۲۴ متر از کف می باشد و چهار گلدسته که ۲ تای آنها به ارتفاع ۲۵ متر از کف و ۲ منار کوچکتر هر کدام از کف ۱۱ متر ارتفاع دارند. مساحت صحن زیبای امامزاده ۳۰۰۰ متر مربع می باشد و مساحت زیر بنای حرم بعلاوه رواقهایش به ۳۰۰۰ متر مربع می رسد.
داخل حرمفضای زیبای داخل حرم از کف به صورت ۸ ضلعی است که در ارتفاع ۴ متری به شکل دایره می شود و جدار درونی ساقه گنبد را تشکیل می دهد. سقف از طاق بندهای کوچک مقرنس و آینه کاری زیبا و منحصر به فردی تشکیل شده که چشم هر زایری را به خود خیره می کند. ضریحی فلزی از جنس نقره و طلاکوب در سال ۱۳۳۰ هـ. ش در ابعاد ۲/۵×۳ روی سنگ امامزاده شریف در داخل حرم قرار گرفته است.

رواقها
رواقهای زیبای ساخته شده که به صورت کاشیکاری و مقرنس شکل گرفته اند، بخوبی چون گوهری برآمده از دوران کهن، در ساختار معماری حرم مطهر می درخشند.

کتابخانه
همچنین کتابخانه آستان مقدس حضرت محمد هلال (علیه السلام) در سال ۱۳۴۴ (هـ. ش) در ضلع جنوبی صحن مطهر ساخته شده که مساحتی بالغ بر ۳۰۰ متر مربع دارد و محتوی کتابخانه اش ۵۵ هزار جلد نسخ چاپی به زبان های مختلف و ۵۰۰ نسخه خطی ذی قیمت و صدها نسخه چاپ سنگی و مجموعه ای از مجلات و نشریات ادواری علمی و فرهنگی است که مورد توجه دانش پژوهان و عموم قرار دارد.

مردم و اهالی شهر و شهرستان همه روزه بویژه ۲۱ رمضان «روز زیارتی امامزاده محمد هلال بن علی (علیه السلام)» و از اقصا نقاط کشور با توجه به کرامات این امامزاده شریف به پابوس ایشان مشرف شده و سر بر آستان این امامزاده بزرگوار می سایند.

 

 

 

برچسب ها :
مطالب مشابه

انبار گز در روستایی با نام ابوزیدآباد از توابع شهرستان آران و بیدگل قرار دارد. با مساحت تقریبی ۱۰۰ متر مربع و زیربنای ۸۰ متر مربع، مصالح به‌کاررفته در بنا آجر و ختایی است. هرچند این بنا از آب‌انبارهای صحرایی به‌شمار می‌رود؛ اما استحکام بنای آن مثال‌زدنی است. قدمت این اثر تاریخی به دوره قاجار […]

۱۵ آذر ۱۴۰۱

یکی  از این آثار که هر بیننده‌ای را به تحسین وا می‌دارد مسجد امام علی (ع) است. قدمت این مسجد به دوران سلجوقی بازمی‌گردد. مسجد امام علی در ابتدای یکی از کوچه‌های قدیمی این شهر روبروی یک درخت کهنسال قرار دارد. با یک نگاه می‌توان فهمید که قدمت مسجد بسیار زیاد است. این مسجد شامل […]

۱۵ آذر ۱۴۰۱

آشنایی با شهر زیرزمینی نوش آباد | مخفیگاهی امن شهر زیرزمینی نوش آباد، نمونه‌ای منحصربه‌فرد از یک ساختار نظامی و دفاعی است که به عنوان بزرگترین شهر زیرزمینی جهان از آن یاد می‌شود. این شهر که با نام اویی نیز آن‌را می‌شناسند، مجموعه‌ای از اتاق‌ها، راهروها، چاه‌ها و کانال‌های متعدد است که مُقنی‌های ماهر، آن را […]

۱۵ آذر ۱۴۰۱

نوش‌ آباد نام شهری است در استان اصفهان که در شهرستان آران و بیدگل و ۱۴ کیلومتری شمال کاشان واقع شده ‌است. در منطقه نوش ‌آباد بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی وجود دارد که نیمی از آن در داخل بافت و نیمی دیگر در کویر این شهر قرار دارد. شهر زیرزمینی نوش آباد و مسجد […]

۱۵ آذر ۱۴۰۱
نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو + شانزده =